02. юли 2015

 

Развий устойчивост - излез по-силен от кризата

Една интересна статия, изследваща способността на индивида да преодолява трудни ситуации и да оцелява по време на криза

 

На сайта на кампанията „Здравословни работни места – управлявай стреса“ на Европейската агенция по безопасност и здраве при работа, на която ТиймПревент България е партньор бе публикувана информационна статия, посветена на темата за „Устойчивостта“ - това е способността на индивида за преодоляване на трудни ситуации и кризи в живота, по свой собствен начин.

 

Статията е разработка на нашите колеги от TeamPrevent B.A.D. Group и изследва психологическата устойчивост на индивида, подложен на стрес. Терминът „Resilience” (от англ. език – устойчивост, издръжливост) идва от физиката, където е използван в смисъла на „еластичност“ или иначе казано способността на предметите да възвръщат първоначалната си форма, след като биват разтегляни, подлагани на натиск, деформирани. Впоследствие, психолозите възприемат този термин, за да опишат психологическата устойчивост на индивида или иначе казано да посреща лице в лице трудностите без да се срива психически.

 

Дълги години психолозите са считали, че устойчивостта (издръжливостта) е способност, с която индивидът или е роден или е имал възможност да развие в детските си години. Нови изследвания, обаче, отхвърлят тази теория. Психолозите доказват, че устойчивостта всъщност има пряка причинно-следствена връзка с определени навици и способности на индивида като например способността да гледаш на живота оптимистично. Оптимизмът като качество от своя страна предизвиква усещането за увереност, че ще дойдат и по-добри дни.

 

Друга такава способност на индивида е способността да приема обстоятелствата. Съвсем естествено, не всички обстоятелства могат да бъдат приети лесно Такива са например хронични болестите, различни драматични ситуации и др. Дори считаните за най-издръжливи хора, не винаги успяват да се справят. Не съществува човек, който да е 100% или 0% издръжлив. Издръжливостта зависи от специфичността на предизвикателството или кризата, пред която човек е изправен.

 

Но, това което е сигурно е, че след всяка преодоляна трудна ситуация, издръжливостта на индивида се увеличава. Ето защо, психолозите считат, че също като нашите мускули, издръжливостта може да бъде „тренирана“. При някои хора това се случва съвсем естествено, други обаче имат нужда от помощта на специалистите, за да усвоят определени навици и впоследствие да развият умения за издръжливост.

 

В днешно време повишените нива на стрес, свързан с работата се явяват специфично предизвикателство, както пред индивида като служител, така и пред мениджърите на екипи и тези от най-високо ниво. Всички те се нуждаят от развиването на специфични умения за справяне с кризи. Точно тук е мястото на специалистите от ТиймПревент. Научете повече за „Управление на стреса“ – най-новият продукт на ТиймПревент България, разработен в екип с висококвалифицирани немски специалисти от B·A·D GmbH и адаптиран за специфичните нужди на българските работодатели и служители.

 

Статията завършва с ексклузивно интервю с психолога и съветник по управление в центъра на B.A.D в Кьолн, Германия Astrid Jansen, която участва в изследователски проект за устойчивост в сътрудничество с отдел Бизнес психология от Университета в Дуисбург - Есен. Интервюто можете да прочетете тук.

 

 

Относно групата B·A·D

Групата B·A·D обслужва с помощта на повече от 4 000 експерти в Германия и Европа 270 000 предприятия с 4 милиона заети в различните области на превенцията. През 2016 оборотът беше 265,5 милиона евро. Така B·A·D GmbH с нейното дъщерно европейско дружество TeamPrevent принадлежи към най-големите фирми, предлагащи услуги по превенция (охрана на труда, здравеопазване, безопасност, персонал). Обхватът на услугите е от отделни проекти до комплексни мероприятия за аутсорсинг. Портфейлът на групата се допълва от множество предложения в областите на консултацията, повишаването на квалификацията и сертификацията.

Kонсултации

Консултации за Вашето предприятие

02 / 852 9647